Новини


Новини >> Събития
"Благословена"- творческият дебют в поезията на Ива Бънова

На 24 април, библиотеката при НЧ „Д.П.Сивков-1870” организира представянето на книгата стихове на Ива Бънова. "Благословена", творческият дебют в поезията на едно изключително талантливо момиче, определящо себе си като артист, в най-широкия смисъл на тази дума... 

Прочети още
Походът на книгите

На 10.04.2024 г. в нашия "Поход на книгите" се включиха и децата от ДГ "Незабравка" от с. Хан Аспарухово, общ. Ст. Загора, а ние, се погрижихме да ги срещнем със специалният ни гост Красимира Трифонова - писател на детски приказки, разкази и стихотворения. Благодарим на учителите Кристина Ризанова, Диана Тонева и пом. учителя Дияна Славова, че избраха нашата библиотека! Винаги, Добре дошли!!!

Галерия >>

Гостуващ писател - Татяна Йотова

На 09.04.2024 г. в библиотеката гостува учителят, поетът и вдъхновяващ човек Татяна Йотова.

Прочети още
2 април - Международен ден на детската книга

На 2 април - Международния ден на детската книга, започна 13-ото издание на инициативата "Походът на книгата".

Прочети още
Спомен за Кръстьо Стоилов...

На 22.02.2024 г. под мотото "Спомен за Кръстьо Стоилов" се опитахме да възкресим спомена за дългогодишния гимназиален учител, журналист и активен участник в културния и обществен живот на града ни.

Прочети още
Трифон Зарезан и традициите около празника

  На 13.02.2024 г., Библиотеката при НЧ "Д. П. Сивков - 1870" съвместно с членовете на ПК"Златна есен", отпразнувахме един от най-старите и прекрасни празници в българската народна традиция, посветен на Свети Трифон.

Прочети още
"Ухание на любов" - третата стихосбирка на Радостин Радев-Рад
„Във този свят немилостив
съдбата ми е отредила
да бъда влюбен докато съм жив."
Прочети още
Поклон пред героите

  За поредна година в библиотеката на НЧ "Д. П. Сивков - 1870", отбелязахме годишнината от освобождението на Нова Загора през 1878 г. На събитието присъстваха ученици от 6 и 8 клас на СУ "Хр. Ботев", които с внимание изгледаха документалния филм, разказващ за епичните битки, който бяхме подготвили, а след това с внимание изслушаха и интересния разказ на Георги Камбуров, историк и служител в Исторически музей - Нова Загора.

 

Галерия >>

„Гласът разказва…”среща с актрисата и телевизионна водеща Гергана Стоянова

  На 6 октомври 2023 г., по покана на библиотеката към НЧ „Д. П. Сивков – 1870”, и като част от празничните събития по случай Празника на Нова Загора, се състоя вълнуваща и зареждаща среща  с актрисата и телевизионна водеща Гергана Стоянова с модератор на събитието чаровната Ники Шуманова – позната на нашата публика като творец фотограф.

Прочети още
„Че се е пролет пукнала” – тържество на красотата и традициите

Библиотеката при НЧ „Д.П.Сивков-1870” организира красив фолклорен празник с  участието на най-малките жители на Нова Загора на 17 май 2023 г.

 

Прочети още
Заедно рисуваме мечти - изложба на Кевин Овчаров

На 07.04.2023 г в библиотеката, имахме удоволствието да закрием седмицата на детската книга и творчество с едно събитие, което се превърна в празник на детската непринудена радост, вдъхновение и талант - Благотворителна изложба на детски рисунки.

Прочети още
Приказни пиеси
На малките сцени понякога се случват най-прекрасните спектакли!
На 31.03.2023 г. в библиотеката на НЧ „Д. П. Сивков – 1870”, децата от НУ „Любен Каравелов” имаха среща с една млада и интересна българска писателка – Ева Иванова.
Прочети още
Творческа работилница „От сръчните ръце на баба Марта"

На 20.02.2023 г. в библиотеката гостуваха третокласници от НУ „Любен Каравелов”. г-жа Радосвета Захариева и г-жа Велина Минкова им разказаха за символиката на българката шевица и мартеница, за тяхната лечебна сила и магичност. Всяко от децата създаде своята мартеничка и я отнесе в дома си с благословия и любов от организаторите.

 

Галерия >>

"145 години свобода" - изложба посветена на освобождението на Нова Загора

  На 13 януари 2023 г. в библиотеката бе подредена изложба „145 години свобода”, посветена на годишнината от освобождението на Нова Загора.

Прочети още
Въжетата на Орион - Росица Добрева

  На 27 януари 2023 г. в най-уютното място, сред книгите, беше представена книгата на новозагорката Росица Добрева „Въжетата на Орион“. След две стихосбирки и една детска книжка, която е преведена и на английски език, четвъртата й рожба е в нов за нея жанр.

Прочети още
Почит към Ботев - 175 години от рождението му

На 06.01.2023 г. се навършват 175 години от рождението на Христо Ботев!
Един от най-великите български поети и революционер - Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер.
"Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си – само той може да го разбере и да му помогне.
Прочети още
С дъх на Коледа

Коледа е най- докосващият сърцата ни празник. Каквато и да е била годината, по това време хиляди сърца трептят с една честота, честотата на домашния уют, топлината и дългите празнични вечери. На 7.12.2022 г. на една честота бяха и децата от ТФШ „Тракия Вижън” и няколко прекрасни жени от ПК „Златна есен”.

Прочети още
"С лира на жена" - Красимира Трифонова

На 02.11.2022 г. в библиотеката на НЧ "Д.П.Сивков-1870" гостува новозагорската поетеса Красимира Трифонова, за да представи стихосбирката си „С лира на жена”.

Прочети още
Отворени врати в Библиотека при НЧ „Д.П. Сивков – 1872“ под надслов „Да помним будителите“

На 01.11.2022 г. в библиотека при НЧ “Д. П. Сивков-1870” се проведе инициативата Отворени врати.  Гостуваха деца от НУ ”Паисий Хилендарски” и СУ “Иван Вазов”, за да почетем 1 ноември – Ден на народните будители, и 100 години от неговото първо официално честване. Събитието се състоя под надслов „Да помним будителите”.

Прочети още
"Прекършени строфи" - Лъчезар Станчев

На 18.10.2022 г. имахме удоволствието да се запознаем с творчеството на Лъчезар Станчев. Той ни разказа за своето детство в нашия град, забавни случки, за трудностите в неговия живот.

Прочети още
Историята на Александър Тенев

На 5 октомври, Библиотеката при НЧ „Диньо П.Сивков – 1870” сложи началото на културната програма за Празника на Нова Загора с представянето на книгата „Хроники на замогването и модернизацията в царство България”, която ни връща в началото на 20 век и разкрива стопанското и културно развитие на Новозагорския край и хората, които са работили и изграждали облика на Нова Загора и околия.

Прочети още
"Необходими сме"

"Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!" – Джон Уесли

Прочети още
Дарение в навечерието на Петковден

В навечерието на Празника на нашия град - Петковден, НЧ „Д.П.Сивков-1870“ получи дарение от г-н Симеон Василев - родолюбив просветител.

Прочети още
"Стъпки към непознатото. От Африка до Южна Америка"

  Антон и Пламена Нашеви представиха своята книга

 “Стъпки към непознатото. От Африка   до Южна Америка“ пред новозагорска публика.

Прочети още
„Думи назаем – огън от мен“ – Петя Василева

На 13.08.2021 г. библиотека при НЧ "Д. П. Сивков-1870" имаше огромното удоволствие да представи първата стихосбирка на Петя Василева. Приятели, колеги, любители на словото подкрепиха скромната и талантлива Румена - творчески псевдоним на Петя, и зарадваха душите си с прекрасните стихове и изключително романтична обстановка. Изпълненията на талантливата Мирена Йорданова завладяха публиката и добавиха още очарование към "вълшебния полет" на духа и сърцето...

Прочети още
Вълшебно лято

Лятото дойде в библиотеката - цветно, красиво и вълшебно! Успешен старт на летните занимания в царството на книгите!
Пожелаваме на децата много усмивки и ориятни емоции!
Фотопоетични сътворения „Обичам се…“ с Ники Шуманова и Рая Тошева

На 5 октомври 2020 г. НЧ „Д.П.Сивков-1870“ бе домакин на две изключително чаровни и талантливи момичета творци – Ники Шуманова и Рая Тошева, които представиха своята книга „Обичам се…“ – фотопоетични сътворения, иновативен начин на съчетаване на поезия, музика и художествена фотография. Всяка една от прекрасните снимки в изложбата бе с QR код, който посетителите можеха да сканират с мобилен телефон и в  слушалките прозвучаваше музика и приятен глас, който представя поетична творба.

Прочети още
РАБОТИЛНИЦАТА НА БАБА МАРТА

Щом усети нежния полъх на южняка, българката вади от раклата бяла и червена вълна и започва да твори красота!

Прочети още
Програмиране с Робот Финч

Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен и тази година гостува на Библиотеката при НЧ "Диньо Петров Сивков-1870" в Европейската седмица на програмирането (5-20 окт. 2019 г.)

Прочети още
"ПЪТУВАНЕ КЪМ РОДНОТО"

На 18 октомври 2019 г. за първи път гостува на Новозагорската библиотека Доц. д-р. Драгомир Добруджалиев с единственото желание да дари част от собствената си колекция книги.

Прочети още
Поглед върху Новозагорския периодичен печат 1884-2013 г., притежание на Библиотека при НЧ "Диньо Петров Сивков-1870" и Исторически музей гр. Нова Загора

Един поглед назад, към миналото на новозагорския периодичен печат означава поглед към историята на хората от Нова Загора и новозагорско.

Прочети още
"Заедно по пътя към успеха" - семинар 2019

Библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков-1870” организира двудневен семинар, по случай 15 години по пътя на автоматизацията, с представителите на Фирма СофтЛиб и ПримаСофт гр. София.

Прочети още
Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните награди по случай 24 май

Министърът на културата Боил Банов

връчи традиционните награди по случай 24 май -

Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

  С Грамота и почетен знак "Печат на Цар Симеон Велики" - сребърен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отличена  Йовка Йовчева Петкова - главен библиотекар в библиотека при НЧ "Д. П. Сивков - 1870" - Нова Загора.

Прочети още
"Отворени врати" в библиотеката 2019

На 23 и 24 април 2019 г. библиотека при НЧ "Д. П. Сивков-1870 г." организира "Отворени врати в библиотеката".

Прочети още
Забавна детска викторина "Познавате ли приказките"

"Познавате ли приказки?" бе мотото на проведената в Детски отдел на читалищната библиотека днес забавна детска викторина с участието на ученици от 3-тите класове на НУ "Св. Паисий Хилендарски" и СУ "Христо Ботев", град Нова Загора.

Прочети още
Световен ден на поезията - 21.03.2019 г.

На 21 март 2019 г. по покана на библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков-1870” в Нова Загора, бе отбелязан подобаващо Световният ден на поезията.

Прочети още
„Жените – творци на Нова Загора”

Изложба „Жените – творци на Нова Загора”

 организира   библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков – 1870” в чест на Осми март – Международен ден на жената. Събитието е вече традиционно и има за  цел да покаже необятната фантазия и усет за красивото, които носи българката. Навярно това е основната идея на 18 прекрасни дами от нашия град, чийто професионален път не е свързан с изкуството, но те го носят в себе си и го пресъздават ежедневно.

Прочети още
Красимира Трифонова подари своята музикална книжка “24 песнички“ на новозагорските деца

На 27 септември от 18:00 часа в залата на ОШИ "Илия Аврамов" бе представена музикалната книжка на Красимира Трифонова "24 песнички". Както самата авторка сподели с преобладаващата детска публика, песничките са вдъхновени от различни моменти в нейния живот и най-вече педагогическите й вълнения от работата с деца. Ключова дума в нейното послание към публиката бе думата "Добро"!

Прочети още
Чедо, разкажи ми приказка

Със седянка на открито „Чедо, разкажи ми приказка“ бе отбелязана Седмицата на детската книга и изкуствата за деца.

Прочети още
"Отворени врати" на библиотеката - 2018 г.

Oт 1995 г. , по инициатива на ЮНЕСКО, на 23 април се празнува Световният ден на книгата и авторското право с цел популяризиране на четенето и книгоиздаването.

Прочети още
Румен Стоичков на гости на библиотеката

Журналист в българското национално радио и дългогодишен водещ на предаването "Нощен хоризонт". Главен редактор на детското списание "Аз съм българче". Член е на Съюза на българските журналисти. Носител е на приза "Пазител на традициите 2015" на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

Прочети още
Везбената традиция на новозагорката – изложба посветена на 8-ми март – Международен ден на жената

Във фоайето на библиотеката е подредена изложбата „Везбената традиция на новозагорката”, която включва повече от 40 автентични тъкани, чаршафи, възглавници, пешкири, ризи, сукмани, елеци, месали, престилки, калцуни, дамско традиционно облекло, мъжко традиционно облекло. Изработени от автентични материали – вълна, памук и др.

Прочети още
„Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането”

По случай Националния празник на Република България - 3 март, в зала за събития на библиотеката, е подредена пътуващата изложба „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането”.

Прочети още
145 години от обесването на Васил Левски

В чест на годишнината, от 14:00 часа, на 21.02.2018 г., в пенсионерски клуб на учителите „Яница”, отбелязахме 145 годишнината от смъртта на „Първият след Бога”.

Прочети още
„Открито за Ботев“ – съвместно честване на 170 години от рождението на Геният

Библиотеката при НЧ „Д.П.Сивков-1870“ и ученици от 9 и 12 клас на СУ „Иван Вазов“ намериха своя начин за отбелязване на годишнината от рождението на поета.

Прочети още
"Крем карамел в библиотеката"

На 22 ноември в библиотеката на НЧ "Д.П.Сивков-1870" гостува Яница Маринова, която по особено забавен и нагледен начин представи новата си детска книга игра "Крем карамел".

Прочети още
Деца програмират в библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков-1870” с роботи Финч

В библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков-1870”, в партньорство с РБ „Сава Доброплодни, за втора поредна година, се проведе обучение на деца по програмиране с робота Финч.

Прочети още
"Васил Левски! Завинаги в сърцата ни! Завинаги!"

180 години от рождението на Апостола! "Васил Левски! Завинаги в сърцата ни! Завинаги!"

Прочети още
Карнавал на приказните герои

„Карнавал на приказните герои“ огласи откритата сцена в градската градина на 28 април 2017 г.

Прочети още
Къщички за книги "Вземи-върни"

“Книгите са най-тихите и най-верни приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време–най-търпеливите учители”

Чарлз Елиът

Прочети още
"Отворени врати" - 2017

На 21 и 24 април 2017 г. библиотека при НЧ "Д. П. Сивков-1870 г." организира "Отворени врати в библиотеката".

 

Прочети още
Изложба гоблени "Цветно вълшебство"

Създаването на всеки гоблен е изкуство. Майсторите на ръкоделието притежават изключителен талант, който им дава енергията да творят красота и изящество.                  

Гобленът е вдъхновение! Възможност да се внесе топлотата,светлината и красотата на заобикалящия ни свят в домовете ни, да се сътвори почти "невъзможното" с ръце и душа , за да се ощастливят любимите хора.

Прочети още
Любовта идва в Нова Загора с Мария Донева

На 16.02.2017г. в града ни, по покана на Библиотеката при НЧ „Д.П.Сивков – 1870”, гостува поетесата Мария Донева за представянето на най – новата си книга „Любовта идва”. Непринудена, сияеща, откровена, без излишна суета, тя разкри очарованието на своята поезия, от която блика много искреност, добронамереност, любов и красота.

 

Галерия

СЕМИНАР ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ СЕ ПРОВЕДЕ В КОМПЮТЪРНАТА ЗАЛА НА БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ“Д.П.СИВКОВ“ – ГР.НОВА ЗАГОРА

На 21.10.2016г., в рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането /15 – 23 октомври 2016г./, в компютърната зала на библиотеката при НЧ“Д.П.Сивков“ – гр.Нова Загора се проведе семинар по програмиране с робота Финч. Семинарът бе организиран от специалисти от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен.

Прочети още
Гостуване на колеги от НЧ "Братолюбие-1884" гр. Любимец

Различен,  неподправен , искрен и ползотворен   работен ден в библиотеката! На 13.10.2016г. в града ни гостуваха колеги от НЧ „Братолюбие – 1884” от гр. Любимец . Празникът на града ни беше добър повод   да поканим нашите приятели, за да споделим  своя опит и да почерпим „Добри практики” от колеги. След официалното посрещане денят тръгна делово . Секретарите на двете читалища, Евгения Стоянова и Елена Арабаджиева представиха структурата и организацията на всяко от тях, споделиха своите притеснения и проблеми, които съпътстват ежедневието ни. След това, по желание на колегите, направихме голяма разходка из отделите на библиотеката. Главен библиотекар Йовка Петкова,  разказа подробно за дейностите по Проект „Глобални библиотеки” във всеки един от тях. Изключително голям интерес гостите проявиха към Софтуера, който използваме. Системен администратор Светлозара Банкова демонстрира предимствата и лекотата на работата, които той осигурява. Разгледаха и обновеният читалищен салон, който предизвика тяхното възхищение. Разходката продължи с посещение и на Школа по изкуствата  „Илия Аврамов”. Това посещение предизвика мили спомени у родената в гр. Нова Загора Тонка Тенева, възпитаничка на школата, а понастоящем -  преподавател по пиано в гр. Любимец. Имаха възможност да разгледат града ни, разходиха се и по „улицата на занаятите” и за финал се насладиха на изкуството на Христомир Великов в художествена галерия „Руси Карабиберов”.

 

Галерия

Представяне на поетичната книга "Тафта" с автор д-р Стефка Данева

  На 4 октомври 2016 г. Клубът на дейците на културата се изпълни до краен предел от  приятели и почитатели на талантливата  новозагорска поетеса Стефка Данева. Поводът за това бе  поредната й поетична книга „Тафта”. Представянето, с много нежност и непринуденост, направи поетесата Станиела Хаджиева. Художникът Славчо Славчев изложи пред новозагорската публика прекрасните  си картини, вдъхновили д-р Данева за част от стиховете в книгата. Сред гостите на събитието присъства и  проф. Балкански.Особено емоционални в изказванията си бяха гостите на поетесата от град Пазарджик.

  Авторката прочете част от творбите си и сподели творческата история на някои от тях. Вдъхновена и емоционална, каквато винаги сме я познавали, Стефка Данева  отново грабна сърцата на всички присъстващите с невероятния си талант.

 

Галерия

Първи учебен ден

На 15.09.2016 г., за първия учебен ден, малки и големи деца от ЦДГ "Слънчице" посетиха библиотеката. Във връзка с наближаващата годишнина от рождението на Ран Босилек г-жа Минкова им прочети приказки и стихотворения от него. След това самите деца се включиха със стихчета. За тях беше вълнуваща среща с книгите.

 

Галерия

"Приказно лято" в библиотеката

На 01.07.2016 г. приключи първият етап от „Вълшебно лято”, организирано от библиотеката при НЧ „Д. П. Сивков-1870”. Децата, с много ентусиазъм и артистизъм, влязоха в ролята на свои приказни герои и ги представиха на импровизиран „Приказен бал” във фоайето на библиотеката. С гордост показаха и своите изложби от рисунки и рисувани камъчета, на които са изобразени символите на глаголическата българска азбука.

На 01.08.2016 г. приключи втори етап от инициативата "Вълшебно лято в библиотеката", гости в библиотеката бяха децата от ДГ "Детски свят".Те разгледаха и подредената изложба от предмети, изработени от участниците в лятното училище - апликации, цветя от хартия, рисунки, книжка с илюстрации "Снежанка и седемте джуджета" и цветен хартиен килим, плод на богатото детско въображение. Благодарим от сърце на г-жа Таня Ананиева и г-жа Юлияна Динева за грижите и емоциите, които дариха на новозагорските деца, както и на екипа на библиотеката за помощта и организацията на тази прекрасна инициатива!

Галерия

Представяне книгите на Нидал Алгафари

На 15 юни 2016 г. в  библиотеката на НЧ „Д.П.Сивков-1870” бе организирано представяне на първите две книги от трилогията на Нидал Алгафари, Първата част е със заглавие „Боже, защо Господ лъже?“, а втората - „Аллах, милост нямаш ли?“. Както разбрахме от разговора със сладкодумния писател, третата част е в процес на създаване. Самият автор сподели откровените си притеснения и липса на самочувствие в началото на писането , че ще се справи, като притесненията му са били свързани с чисто граматични и правописни норми.

Прочети още
Дарение на книги от "ТЕЦ Марица изток 2"

В навечерието на най-българския празник 24 май "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД направи дарение на читалищната библиотека в град Нова Загора.По волята на дарителя бяха закупени 45 броя книги - българска литература за нуждите на учащите се в града.Благодарим им от сърце!

 

 

Прочети още
„На великия Ботев – сбъдна се пророчеството твое – Жив си ти!”

Днес, 26.05.2016г., по съвместна инициатива на библиотеката при  НЧ „Д.П.Сивков – 1870” и Пенсионерски клуб №1,  гр. Нова Загора,  се проведе рецитал, посветен на 140 годишнината от гибелта на Христо Ботев под надслов: „На великия Ботев – сбъдна се пророчеството твое – Жив си ти!”. По инициатива и сценарий на Тонка Иванова и с участието на членове на клуба, които с възрожденско родолюбие и огън в сърцата, спомогнаха  чрез стиховете на великия поет да усетим патриотизъм и гордост от това, че сме българи.

Прочети още
Нова Загора и Априлското въстание - 1876 г.

 

       Днес на 12 май 2016 г., с откриването на настоящата изложба Исторически музей – Нова Загора, съвместно с Библиотека към НЧ „Д. П. Сивков – 1870 г.”, припомнят на новозагорци за събитията, свързани с величавата епопея на Априлското въстание от 1876 г. Дата 12 май съвсем не е произволно избрана. На днешния ден, преди 140 години полага кости за свободата на Отечеството в местността „Сатма чешма”, край с. Близнец героят от ІІ-ри Сливенски революционен окръг – Стоил войвода. През настоящата година се навършват точно 90 години от тържественото пренасяне на тленните му останки от мястото на трагичната му смърт в родното му село, което от 1905 г. носи името – Стоил войвода.

 

Прочети още
„От библиотека книгохранителница – в модерен информационен център” - постерна изложба

НА 11.05.2016 г. ОТБЕЛЯЗВАМЕ  ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БИБЛИОТЕКАРЯ!

Съдържанието на понятието „библиотека” се е променило твърде много през времето.  В основата му винаги е стояла идеята за знанието и предаването му от поколение на поколение. Най – ценното в една библиотека, разбира се, са книгите и… нейните библиотекари, като съхранители и разпространители на писменото слово.

Прочети още
Нова Загора и нейното място в Европа

  На 9 май Европа чества две важни годишнини – 71 години от края на Втората световна война и Денят на Европа. В чест на празника Община Нова Загора и Библиотеката към НЧ „Д. П. Сивков – 1870” организираха изложба под наслов „Нова Загора и нейното място в Европа“. Тя бе открита във фоайето на библиотеката от заместник-кмета на Общината – Светла Стоянова.

Великденска работилница

На 28.04.2016 г. в Детски отдел на библиотеката бе организира работилница за изработване на великденски яйца. Деца от СОУ "Иван Вазов" видяха и изпробваха нови техники за боядисване и рисуване. Всички изработени яйца са изложени във фоайето на библиотеката.

 

ГАЛЕРИЯ

"Хляб от Бога" - Росица Добрева

В програмата, посветена на Световния ден на книгата 23 април, сред книгите,  в сърцето на библиотеката, на 26 април 2016 г., беше представена първата стихосбирка на новозагорката Росица Добрева.

 

Още информация и снимки (тук)

"Светът през моите очи" - изложба на наградените рисунки от конкурса

ГАЛЕРИЯ

"Читател на годината"

Светът на книгата  - необятен, необозрим, съвършен.

За всеки от нас книгата е носител на знание, на човешкото в човека, на мъдростта на старите и любовта към живота на младите хора. Книгата ни дава безценната възможност да намерим истинската си същност, да намерим душата си.

  На 22.04.2016г., в библиотеката на НЧ „Д.П.Сивков”, за пореден път се състоя  награждаването на победителите от Кампанията за насърчаване на четенето "Читател на годината". Наградените бяха номинирани в VIII категории: „Най – активен читател” в Отдел „Читалня” и Детски отдел; „Четящо семейство”  в Детски отдел и заемна за възрастни; „Чета заедно с мама”; „Най – малък читател”; „Активно четяща група” и „Най – възрастен читател”.

  На тържеството присъства и г – жа Галя Захариева - Народен представител в 43-то Народно събрание. С топли думи тя приветства всички наградени и връчи своя специална награда на дългогодишния читател в нашата библиотека г-жа Йорданка Карпачева.

 

ГАЛЕРИЯ

"Библиотекар за един час" - ученици заместват работещите в библиотеката

На 21.04.2016 г. ученици заместваха работещите в библиотеката. За всеки отдел им беше обяснена спецификата на работа.

 

отдел Заемна за дома - гл. библиотекар Йовка Петкова замествана от Виктория Георгиева и Петя Михнева

 

 

Детски отдел - библиотекар Велина Монева замествана от Цветомира Пенева

 

 

отдел Читалня - сис. админ. Светлозара Банкова замествана от Никол Стоянова

 

 

Пролетни празници

"Лазар лазарува,                                                                            „Цветница е утре,

Лазар весел ходи                                                                           Път ни отворете

И девойки води…"                                                                          Между ситно цвете,

                                                                                                        китки да увием

                                                                                                        и венци зелени

                                                                                                        за моми, ергени."

Прочети още
"Чети с мен, доведи приятел" - импровизирана читалня на открито

   На 15.04.2016 г., в градинката срещу театъра, се проведе една нова форма на инициативата „Чети с мен, доведи приятел”:  Импровизирана читалня на открито, на която откликнаха много деца и граждани, любители на книгата.  Основната идея, около която се обединиха всички бе насърчаване на четенето и повишаване на грамотността. Инициативата бе горещо приветствана  и уважена от Ивайло Енев и Светла Стоянова – зам. Кметове в Община Нова Загора, които прочетоха на децата с много любов и артистизъм свои любими произведения. Гости на „Читалнята” бяха и Георги  Николов – председател на Настоятелство и Елена Арабаджиева - секретар на НЧ „Д.П.Сивков – 1870”. Активно участие взеха ученици от НУ „Св.Паисий Хилендарски”, НУ „Любен Каравелов”, СОУ „Иван Вазов” и СОУ „Христо Ботев”.

   Скъпи гости на „Читалнята” бяха и група от Дома за стари хора в с. Баня. Особено вълнуващо беше присъствието на Веселина Сотирова, посветила 24 години от живота си на работата в Детски отдел на библиотеката и запалила хиляди деца да обичат книгите. Края на вълнуващото си обръщение към всички деца тя завърши с думите на Любен Каравелов: "Учете се мили птички! Четете, пишете и своите малки главички с разум напълнете."

   В импровизираната читалня бе обособена и зона за размяна на книги, където много от присъстващите донесоха книги, с които бяха решили да се разделят и потърсиха нещо интригуващо за себе си.

 

ГАЛЕРИЯ

"За любовта няма възраст" - Маратон на четенето

         На 13.04.2016 г. от 14:00 часа в пенсионерски клуб на учителя „Яница” се проведе художествено четене под надслов „За любовта няма възраст”, което е част от инициативата Маратон на четенето  на библиотеката при НЧ „Диньо Петров Сивков-1870” .

        В изпълненията си участничките вложиха цялата си любов и преклонение в стиховете на Пейо Яворов, Дамян Дамянов, Недялко Йорданов и др. Прозвучаха стихотворения и на новозагорските автори Руси Инджов, Златина Великова, Радостин Радев и Веса Манолова.

 

ГАЛЕРИЯ

Седмица на детската книга

С презентация на тема: „Международен ден на детската книга”, Велина Минкова-библиотекар в Детски отдел, разказа историята на учредяването на този ден. След това учениците от IVа клас на СОУ „Иван Вазов” с кл. ръководител Евгения Цончева представиха на по – малките си приятели от ЦДГ №1 „Слънчице” драматизация по приказката на А.С.Пушкин „Рибарят и златната рибка”.

 

ГАЛЕРИЯ

На гости на Детски отдел

На 31.03.2016 г., на гости на Детски отдел на библиотеката гостуваха малчуганите от първа група "Мики Маус" на ЦДГ "Слънчице" с ръководители г-жа Валентина Петрова и г-жа Женя Минчева. Малките "мишлета" с интерес се потопиха в царството на книжките и приказките, които им разказа г-жа Велина Минкова от библиотеката.

Прочети още
"Температура на думите" - Яница Маринова

На 28.03.2016 г. НЧ „Д.П.Сивков-1870” и Библиотека организираха представяне на книгата - игра „Температура на думите” с автор Яница Маринова.Талантливото момиче е журналист по образование,сценарист, режисьор, писател, актьор ,ТВОРЕЦ по душа и призвание.
 

 

Прочети още
"С душа на липа"

На 23.03.2016 г. Зорница Петрова представи своята нова книга "С душа на липа". Вечерта беше изпълнена с красива и нежна поезия, съчетана с класическа музика, и изпълнение на живо на песента "Излел е Дельо Хайдутин".

Прочети още
Румени и засмени посрещнахме Баба Марта в библиотеката

Прочети още
130 години от рождението на Стоян Омарчевски (23.12.1885-10.03.1941)

"Културната политика на Стоян Омарчевски и Денят на народните будители" - кръгла маса
Организатори: Община Нова Загора и НЧ "Д. П. Сивков-1870"

 

На 23.12.2015 г. в Клуб на дейците на културата  се проведе Кръгла маса на тема“ Културната политика на Стоян Омарчевски и Денят на народните будители”, посветена на 130 години от рождението на видния новозагорец, организирана от Община Нова Загора и НЧ „Д.П.Сивков-1870”.Гости на събитието бяха проф.Александър Омарчевски – внук на Стоян Омарчевски и проф.Пламен Радев от Пловдивския университет.Сред участниците бяха ученици от СОУ”Христо Ботев” и СОУ”Иван Вазов”, ОДЗ „Тракийче”, Исторически музей Нова Загора.

Прочети още
Внедряване на нови модули "Регистрация и обслужване на читатели" и "Библиотечна статистика"

Прочети още

 
Библиотека при НЧ 'Диньо П. Сивков - 1870 г.' - Нова Загора
Прима-Софт ООД