Новини


Нова Загора и Априлското въстание - 1876 г.

Публикувано от Administrator (libnovazagora) на 12 May 2016
Новини >> Събития

       Днес на 12 май 2016 г., с откриването на настоящата изложба Исторически музей – Нова Загора, съвместно с Библиотека към НЧ „Д. П. Сивков – 1870 г.”, припомнят на новозагорци за събитията, свързани с величавата епопея на Априлското въстание от 1876 г. Дата 12 май съвсем не е произволно избрана. На днешния ден, преди 140 години полага кости за свободата на Отечеството в местността „Сатма чешма”, край с. Близнец героят от ІІ-ри Сливенски революционен окръг – Стоил войвода. През настоящата година се навършват точно 90 години от тържественото пренасяне на тленните му останки от мястото на трагичната му смърт в родното му село, което от 1905 г. носи името – Стоил войвода.

       Предвид историческото значение на въстанието и неговия 140-годишен юбилей, тези обстоятелства не могат да бъдат пренебрегнати от нашето внимание, независимо от факта, че гр. Нова Загора и Новозагорска околия остават в страни от стихията на всенародния бунт. Пасивната роля на родния ни край по време на тези чутовни дни на борба, се дължи на ред обективни причини от историческо естество. Победният характер на въстанието, който е преди всичко политически, а не военен и неговият планетарен отзвук, би следвало да се акцентира, не толкова върху неговия бунтовен периметър на действие, колкото на факта, че то е плод на националното съзряване на българския народ, на неговия духовен и културен подем, на онези процеси и явления, стимулирали и окуражили националното съзнание за борба с вековния поробител. За разлика от ограничения обхват на въстаническата стихия през 1876 г., национално-освободителните тенденции и поривът за свобода през XVIII-ХІХ в. успяват да достигнат до всяко едно кътче на Отечеството ни, като по този начин идеята за Общонародно въстание намира широк прием сред всички слоеве на възраждащата се българска нация. Подготовката на Априлското въстание, в този ред на мисли, е общо и колективно дело на поколения народни труженици – революционери, просветители, духовни и културни деятели, които чрез своя труд успяват да създадат в редица градове и малки населени места тайни революционни комитети, с една единствена цел – освобождението на България. В това благородно дело участват и редица възрожденски деятели от гр. Нова Загора и Новозагорска околия, чиито дела, записани в родната ни летопис, свидетелстват ясно за техните искрени копнежи за свобода и държавно-политическо съзидание, завладяващи и до днес със своето дръзновение и вяра съзнанието на днешните поколения. Вековния стремеж за свобода намира пиететно място в чувствата и мислите на възрожденските дейци от родния ни край, ярко свидетелство за което е активната им  революционна и просветна дейност през епохата на Българското възраждане.

       Настоящата скромна изложба е посветена именно на целия този период на национално-освободителни борби в нашия роден край, чиято кулминация бива именно Априлското въстание от 1876 г.

 

Георги Камбуров

ИМ – Нова Загора

 

ГАЛЕРИЯ!

 

Последна промяна: 12 May 2016 в 14:44:45

Назад

 
Библиотека при НЧ 'Диньо П. Сивков - 1870 г.' - Нова Загора
Прима-Софт ООД